Olejek z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej zwany także olejem z figi berberyjskiej jest, obok oleju arganowego, jednym z najcenniejszych, naturalnych skarbów Maroka. Olej wytwarza się w procesie wytłaczania na zimno nasion opuncji figowej znajdujących się wewnątrz owocu.

Proces tłoczenia jest bardzo żmudny i pracochłonny, aby pozyskać 1 litr oleju maszyna musi pracować cały dzień. Ta mała wydajność tłumaczy wysoką cenę oleju. Jednak wielbicielki naturalnych, ekologicznych produktów nie szczędzą pochwał, gdyż nie ma obecnie na rynku silniejszego naturalnego kosmetyku tak skutecznie przeciwdziałającemu zmarszczkom. Olej ten jest bogaty w witaminę E, która jest najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem. Zawiera też niezbędne dla organizmu ludzkiego nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 (znany lepiej jako kwas linolowy) i Omega 9, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Zawiera też specyficzne betalainy – pigmenty o działaniu przeciwrodnikowym. Właściwości betalain w dużym stopniu pozytywnie wpływają również na starzenie się skóry twarzy i szyi. Olej ten ma też wysoki poziom fitosteroli, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Naturalne sterole są wzmocnieniem bariery naskórka, dzięki czemu zostaje zahamowany proces utraty wody. posiadają działanie łagodzące oraz pobudzają regenerację i gojenie naskórka. Wpływają również na poprawę elastyczności, gęstości i spójności skóry, wykazując silne działanie przeciwzmarszczkowe i napinające skórę.

Dzięki takiemu składowi olejek z opuncji figowej odżywia i regeneruje, napina, ujędrnia i uelastycznia skórę. Chroni przed szkodliwymi promieniami UV. Tradycyjnie olej ten był niezbędnym kosmetykiem berberyjskich kobiet, które używały go na pustyni, aby nawilżyć i chronić skórę. To właśnie współczesne Marokanki, zaczęły nazywać ten olej naturalnym botoxem. W dzisiejszych czasach olej ten jest coraz bardziej popularny. Obok oleju arganowego jest jednym z najcenniejszych naturalnych skarbów Maroka. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry, a w szczególności dla skóry wrażliwej. Można go stosować codziennie, najlepiej na skórę twarzy, szyi, dekoltu i dłoni. Ma też pozytywne działanie przy stosowaniu na skalp i włosy.

Już po miesiącu regularnego stosowania można zaobserwować bardzo wyraźną poprawę jakości skóry.

Uwaga! Olejek Ecobotox jest produktem w 100% naturalnym, bez domieszek parafiny oraz tańszych olei. Jest wyciskany z pestek (nasion) opuncji, nie jest maceratem. Prawdziwy olej z opuncji figowej można odróżnić od jego podróbek po zapachu – zapach ten jest orzechowy i bardzo intensywny (po wklepaniu w skórę zaraz ulatuje). Jednak najlepiej różnice widać po efektach, które zachwycają nasze klientki. Niektóre z nich zupełnie zrezygnowały ze stosowania kremów na rzecz tegoż olejku. Jest to prawdziwy eliksir piękności.

Olejek należy przechowywać w temperaturze pokojowej (nie wyższej niż 22 st C). Nie trzymać w lodówce. Ciemne szkło ma ogromne znaczenie w przechowywaniu oleju, ponieważ chroni aktywne składniki kosmetyku i zapewnia mu dłuższą trwałość.

Olej Ecobotox ma certyfikat CCPB. Daje on gwarancję wykorzystania przy produkcji surowców pochodzących z biologicznych upraw. To również gwarancja zachowania najwyższych standardów przy procesach produkcyjnych. Wszystko to wpływa na bardzo wysoką jakość kosmetyku.

Cena: 48,00 zł (10 ml)

Zastosowanie produktu

Olejek można stosować samodzielnie lub w połączeniu z kremem. Jeżeli stosujemy go samodzielnie, to należy pamiętać, że powinien on być wmasowany w lekko wilgotną skórę.

Olejek najlepiej aplikować na noc - kilka kropel wystarczy. Rozgrzany palcami dłoni olejek wklepujemy lub kolistymi ruchami nakładamy na oczyszczoną, lekko wilgotną skórę. Rano twarz należy dokładnie umyć. Można także olejek stosować na dzień - zmieszaj go z ulubionym kremem, co w znacznym stopniu wzbogaci jego zawartość.

Składniki

100% Opuntia Ficus Indica Seed Oil

Obserwuj