LOVE ME GREEN Organic regenerating night face cream i jego aktywne składniki

Drogie Glossies,

Dziś przedstawiamy ostatni produkt z lutowego pudełka – Organic regenerating night face cream od marki Love Me Green. Przyjrzymy się również aktywnym składnikom, znajdującym się w tym kremie.

Nałożenie kremu jest wieczornym gestem piękna w całodziennym rytuale dbania o siebie. Dostarcza skórze niezbędnych składników odżywczych i regenerujących. Elementy przeciwutleniające kremu Organic regenerating night face cream niwelują  agresje środowiska i regenerują skórę skutecznie przez noc. Po przebudzeniu, skóra jest odżywiona i odprężona.

LOVE ME GREEN

 

Krem o egzotycznym, kwiatowym zapachu frangipani. Można się w nim doszukać wielu różnorodnych nut zapachowych: począwszy od owocowej, trochę jakby kremowej brzoskwini, poprzez wiosenny jaśmin, na zmysłowej tuberozie skończywszy.

Sprawdź co na temat kremu marki Love Me Green powiedziała kajmanowa:

2014-02-13 Kajmanowa

Ja już wcześniej z GLOSSYBOXa miałam peeling tej marki i sprawdził się on u mnie rewelacyjnie. To są produkty organiczne, w bardzo ładnych opakowaniach także fajna sprawa. Cieszę się, że przetestuję ten krem!

Więcej na temat tego produktu dowiesz się tutaj.

Jeśli jeszcze nie zdążyłaś kupić lutowego pudełka GLOSSYBOX, możesz zamówić je tutaj.

W kremie na noc, który był jednym z 5 produktów z lutowego GLOSSYBOXa znalazły się następujące składniki aktywne:

  • Aloes – W sanskrycie aloes nosi nazwę Kumari, czyli „bogini”. Aloes został prawdopodobnie tak nazwany ze względu na swoje właściwości – jest rośliną znaną od starożytności, a stosowała go już Kleopatra. Aloes zawiera około 99% wody, a prócz tego szeroki wachlarz leczniczych składników. Pozostały 1% zawiera potężną porcję witamin, minerałów, steroli roślinnych, kwasu salicylowego, aminokwasów, enzymy, cukier, ligniny i inne. Zawarte w nim polisacharydy mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Aloes zawiera w sobie witaminy z grupy A, C i E, jak również tiaminę, ryboflawinę i B12, kwas foliowy i cholinę. Ma w sobie różne minerały, jak również żelazo, chrom, cynk, miedź, mangan, magnez, sód, potas i wapń. Aloes znany jest ze swoich właściwości chłodzących, stąd stosuje się go do leczenia oparzeń słonecznych. Dzięki zawartym w nim aloinom, które blokują do 30% szkodliwych promieni ultrafioletowych, może też być stosowany jako naturalny filtr UV. Sok z liści aloesu jest pomocny przy leczeniu takich problemów skórnych, jak trądzik. Sok z aloesu przyspiesza regenerację skóry i gojenie ran. Oprócz tego tworzy barierę ochronną skóry i zapobiega utracie wody.
  • Ekstrakt z frangipani – Frangipani to bardzo rozpowszechnione w strefie tropikalnej i subtropikalnej drzewo , dochodzące niekiedy do 10 metrów wysokości. Ekstrakt z kwiatów Frangipani jest wykorzystywany od tysięcy lat między innymi w indyjskiej medycynie Ayurvedyjskiej. Posiada silne działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu wykazuje działanie gojące , przeciwzapalne oraz  łagodzące podrażnienia. Posiada właściwości nawilżające, wygładzające i zmiękczające skórę. Poprawia elastyczność skóry – zastosowany po opalaniu działa regenerująco i łagodząco na podrażnienia posłoneczne. Regeneruje włosy suche, z rozdwajającymi końcami, przenikając w strukturę włosa. Działa przeciwłupieżowo oraz hamuje swędzenie i podrażnienie skóry głowy. Zapach kwiatów Frangipani, stanowiący bazę wielu perfum, jest euforyzujący, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na samopoczucie , odstresowuje i łagodzi stany emocjonalne. Stymuluje kreatywność, zarówno artystyczną, jak i w codziennej pracy np. biurowej.
  • Gliceryna – Jest alkoholem, przezroczystym płynem o konsystencji syropu. Szeroko stosowana w kosmetyce. Wiąże wodę w skórze i ułatwia przenikanie innych substancji do skóry. Stosowana w dużych ilościach może uwrażliwić skórę. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach. Gliceryna, zwana również glicerolem jest obecna we wszystkich lipidach, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych a więc jest również składnikiem ludzkiej skóry. Gliceryna roślinna otrzymywana jest zwykle z oleju palmowego lub kokosowego. Gliceryna jest przezroczystą, bezbarwną, bezwonną i lepką cieczą. Posiada właściwości higroskopijne, co oznacza, że łatwo wchłania wodę. Dzięki tej właściwości ma ona zdolność przyciągania wody z zewnątrz i z głębszych warstw skóry, zwiększając ilość wody w warstwach powierzchniowych skóry. Jednak gliceryna nie powinna być stosowana w postaci czystej, ponieważ może wystąpić efekt odwrotny i zwiększy się utrata wody ze skóry (szczególnie w przypadku skóry suchej). Dlatego glicerynę należy stosować w połączeniu z innymi substancjami nawilżającymi lub olejami. Badania naukowe potwierdzają, że gliceryna stosowana w połączeniu z emolientami, kwasami tłuszczowymi, antyoksydantami, lecytyną i wieloma innymi składnikami – poprawia wygląd skóry, zapobiega wysuszaniu i pomaga w utrzymaniu zewnętrznej bariery ochronnej. Gliceryna wspomaga prawidłową funkcję lipidów skóry i pomaga w utrzymaniu homeostazy skóry.
  • Masło shea – zwane również karite, w swej pierwotnej formie jest nie do użycia, gdyż jest to zielono-żółta masa , miękka, ciągnąca, o nieprzyjemnym zapachu. Z tego względu do celów kosmetycznych używane jest masło shea rafinowane, o białawym lub żółtawym kolorze, i nieco grudkowatej konsystencji. Bogate jest w naturalną alantoinę, witaminę E, prowitaminę A. W produktach kosmetycznych pełni jednocześnie dwie role: jest tłuszczem, który daje konsystencję w emulsjach, dzięki czemu stwarza śmietankowy, stabilny produkt kosmetyczny, z drugiej strony bogaty skład czyni go również substancją aktywną. Masło Shea ma właściwości wygładzające, natłuszczające, nawilżające, sprawia, ze skóra jest elastyczna, miękka i gładka. Znajduje zastosowanie w emulsjach wszelkiego rodzaju, balsamach, maściach przy suchej, wrażliwej, dojrzałej skórze, do kremów ochronnych, przy chorobach skóry jak np. łuszczyca. Jako czysty produkt można używać do pielęgnacji suchych, łamliwych, kruchych włosów. Otrzymywane jest poprzez tłoczenie z owoców afrykańskiego drzewa Butyrospermum Parkii Kotschy, rosnącego na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Jego owoce zawierają do 50% tłuszczu. Ze względu na fakt, że drzewo shea owocuje dopiero po 30-40 latach, bardzo mało jest plantacji tych drzew. Dzięki temu masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin. Zawarte w maśle substancje chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry dzięki czemu staje się ona bardziej jędrna i elastyczna. Jest naturalnym filtrem słonecznym o faktorze 3-4. Nie zawiera alergenów, może być aplikowane na wszystkie obszary ciała.
  • Olej sezamowy – jest otrzymywany przez tłoczenie na zimno nasion sezamowych. Jego kolor jest jasno- aż do ciemnożółty. Ma lekko orzechowy łagodny zapach i smak. Jest naturalnym filtrem słonecznym, o faktorze 3-4. Jest to jeden z najstarszych środków leczniczych i pielęgnacyjnych znanych człowiekowi. W medycynie arjuwedyjskiej jest uznawany jako lek na migreny . Olej sezamowy ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Niszczy wolne rodniki, które uszkadzają kolagen i elastynę w tkance łącznej skóry właściwej. Dzięki temu spowalnia proces starzenia się skóry. Właściwości: odżywia skórę suchą i mieszaną, poprawia ukrwienie skóry, leczy skórę głowy (stany łupieżowe), reguluje pracę gruczołów łojowych, zawiera 14% nasyconych kwasów tłuszczowych, 41-43% kwasu olejowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego. Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające (odtrutkowe), reguluje pracę gruczołów łojowych. Zwęża pory. Znakomicie się wchłania, poprawia ukrwienie skóry, dzięki czemu jest lepiej dotleniona. Łagodzi podrażnienia na skórze. Doskonale oczyszcza skórę, a nawet odtruwa poprzez wiązanie cząsteczek toksyn, co ułatwia spłukanie ich z ciała wodą. Bardzo polecany do pielęgnacji młodej skóry, z tendencją do trądziku.

Informacja na temat składników aktywnych pochodzą z oficjalnej strony marki Love Me Green.

Czy używałyście już kremu na noc od Love Me Green? A może chcecie polecić inne produkty tej marki?

Leave a Reply