Poznaj nowe smaki – Szamma

Poznaj nowe smaki – Szamma

Podróże to nie tylko poznawanie nowych miejsc, ale także doświadczanie nowych kultur i smaków. Dziś przedstawimy Wam ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Polski. Warto odwiedzić to miejsce przy okazji Restaurant Week.

Poznaj nowe smaki – Szamma

Poznaj nowe smaki - SzammaSzAMMę prowadzimy we trójkę: Andrzej, Marcin i Mirosław. Nasze inicjały są zaszyte w tej nazwie. Dwóch z nas pracuje w kuchni już od 15 lat. Naszym wychowawcą i senseiem był Krzysztof Kąkol. Po zakończeniu pracy u niego zaczęliśmy obejmować posady Szefów Kuchni w różnych miejscach. Nasz trzeci wspólnik namówił nas, by wspólnie otworzyć Restaurację. Ustaliliśmy jeden warunek: totalna wolność twórcza. Najpierw znaleźliśmy lokal. Nie stać nas było na ekipę remontową, więc pół roku remontowaliśmy go sami. Robiliśmy wszystko własnymi siłami, a pomagali nam ojcowie. Było ciężko i pocieszała nas tylko myśl, że wkrótce
będziemy mieć naszą wymarzoną Restaurację. W naszej Restauracji podajemy modernistyczną kuchnię polską z akcentami z całego świata. Naszego gotowania nie da się zaszufladkować. Żadne danie nie wygląda u nas tak samo. Wymyśliliśmy sobie zasadę talerzowego freestyle’u, który polega na tym, że nigdy nie powtarzamy tego samego ułożenia składników. Kiedy zakładaliśmy Restaurację, kupiliśmy duże talerze do pizzy bez rantów (30 cm średnicy), ponieważ były po prostu najtańsze. Ale obróciliśmy to w zaletę – kreatywną prezentacją dań staraliśmy się nadrobić ich niedopasowanie. Korzystamy z produktów z całego świata, ale przede wszystkim z gospodarstwa w górach, gdzie ojciec Marcina w sezonie hoduje dla nas warzywa i zioła. Od samego początku mocno promujemy polskie wina, co wyróżnia nas wśród Restauracji na Śląsku. Obecnie Marcin i Mirek są także nauczycielami zajęć praktycznych w szkole gastronomicznej w Gliwicach i starają się pokazać uczniom, na czym tak naprawdę polega sztuka gotowania.

Poznaj nowe smaki - Szamma

Chłodnik staropolski z szyjkami rakowymi

Chłodnik staropolski z szyjkami rakowymi jest idealną zupą na ciepłe dni. W naszej Restauracji podajemy go w różnych wariacjach, więc Ty też nie bój się eksperymentować!

Poznaj nowe smaki - SzammaSkładniki:

100 g szyjek rakowych
2 papryki
2 ogórki zielone
8 rzodkiewek
6 buraków
300 g botwiny
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu naturalnego 10%
100 ml maślanki
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
1 rzodkiewka arbuzowa (opcjonalnie)
masło
sól, pieprz kolorowy do smaku

 

1. Buraków nie obieraj. Wrzuć je do wody i gotuj do miękkości około 30 minut. Ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
3. Ogórki umyj, przetnij na pół, łyżeczką wyjmij pestki i pokrój w drobną kostkę.
4. Botwinę drobno posiekaj.
5. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj jogurt i maślankę.
7. Dopraw solą, pieprzem, wciśnij ząbek czosnku. Wymieszaj i odstaw do lodówki na około 3–4 godziny.
8. Szyjki rakowe usmaż na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
9. Gotowy chłodnik rozlej do misek, posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na środek połóż przesmażone na maśle szyjki rakowe i ewentualnie udekoruj rzodkiewką arbuzową.

WSKAZÓWKA:
Zamiast szyjek rakowych możesz użyć krewetek.

2 Comments

  1. Laura Witkowska
    Laura Witkowska08-23-2017

    Oooo, moje Gliwice! Świetne jedzonko, warto zajrzeć!

  2. Gosia
    Gosia04-28-2017

    O moje ziomki! Muszę koniecznie odwiedzić to miejsce. Sama gotuje w domu, ale czasem lubię zjeść coś co przygotuje ktoś inny, a w szczególności ktoś tak uzdolniony 🙂

Leave a Reply