Przepis na fit ciastka z płatków owsianych od Tetiisheri

Przepis na fit ciastka z płatków owsianych od Tetiisheri

Poznajcie przepis na fit ciastka z płatków owsianych od Tetiisheri. Swoim wyglądem przypominają CIASTECZKA DIGESTIVE Z CZEKOLADĄ i te od MILKI CHOCO GRAINS. Ciasteczka składają się tylko z 7 składników.

Przepis na fit ciastka z płatków owsianych od Tetiisheri

Składniki:

  • IMG_20170309_173717_585100 g płatków owsianych – wykorzystałam płatki owsiane górskie. Nie mieliłam ich.
  • 30 g mąki ryżowej – towarzyszy mi przy wszystkich wypiekach. Uwielbiam ją i za każdym razem świetnie się sprawdza. Myślę jednak, że każda inna mąka też powinna sobie poradzić. Pamiętajcie jednak, że niektóre mąki np.jaglana dodają do dania troszkę goryczki. Mąka kokosowa po części nadaje wypiekom odpowiedni kokosowy smak. Ryżowa jest tak delikatna i nie narzuca smaku potrawom, że nie zepsuje go w żaden sposób.
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych – można je w przepisie pominąć i zamiast nich dodać mąkę. Uważam jednak, że orzechy dodają ciastkom wyrazu i idealnie się tu komponują.
  • 2 łyżki masła orzechowego – użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów firmy PURE REIN, ale możecie użyć każdego innego. Masło pomaga w zlepieniu składników. Bez niego masa totalnie się nie trzyma.
  • 7 łyżek syropu klonowego – jest w przepisie niezbędny. Ewentualnie możemy zastąpić go innym płynnym słodzidłem np. miodem. Ilość łyżek syropu można zmniejszyć bądź zwiększyć w zależności od preferencji.
  • opcjonalnie tabliczka czekolady gorzkiej – pozostawiam do waszego wyboru. Łamię ją na mniejsze kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • 7 łyżek płynnego oleju kokosowego

IMG_20170309_173404_245Krok po kroku

Wymieszaj w naczyniu wszystkie suche składniki. Dodaj mokre, ponownie wymieszaj i ugnieć. Łyżką (ja używam miarki do odżywek białkowych) nałóż małą porcję ciasta na papier do pieczenia i uklep je, formując odpowiedni np. owalny kształt. Ciasteczka nie lepią się idealnie. Właściwie ciężko tu mówić o lepieniu. Jednak podczas pieczenia ciastka sklejają się bardzo dobrze.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, około 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka pięknie odchodzą od papieru do pieczenia. Przed polaniem roztopioną czekoladą ciastka należy wystudzić.

Dobrą metodą polania ciastek czekoladą jest wlanie na środek ciastka niewielkiej ilości czekolady i rozprowadzenie jej po powierzchni ciastka. Ja czekałam aż ta warstwa czekolady stwardnieje i dopiero wtedy łyżeczką rozlałam czekoladę na wierzchu, tworząc linie.

Więcej ciekawych i zdrowych przepisów znajdziesz na blogu autorki wpisu – Tetiisheri.

Leave a Reply